Feb 21

Prolaktin Och Hormonell Obalans: Bli Av Med Gynekomasti (Mans Bröst)

Hormoner är fantastiska. De kontrollerar dina celler och endokrina organ, men även hjärnan och dina kroppsfunktioner. Normalt sköter hormonerna sin verksamhet utan att dra till sig någon större uppmärksamhet och kroppen fungerar som den ska. Men ibland kan hormonell obalans vilket förorsakar besvär som till exempel ett för högt prolaktin.

De flesta hormoner har likvärdiga men motsatta tvillingarter. När nivåerna av ett hormon ökar, minskar dess motsvarighets nivåer vilket kan ha en negativ effekt på dina endokrina körtlar. Och det är här problemen börjar.

Är dina hormoner i obalans kan detta påverka din kropps homeostas - den medicinska termen för en kropp som är i balans. Om dina östrogennivåer till exempel skulle öka så kommer dina testosteronnivåer att minska och en man som är mån om sin reproduktiva hälsa vet att ett sänkt testosteronvärde inte är att leka med.

Medan de flesta män har hört talas om testosteron och dess onda motsvarighet, östrogen, är det långt färre män som har hört talas om ett lika oönskat luteiniserande hormon som också kan köra testosteronnivåerna i botten. Dess namn är prolaktin.

Vad Är Prolaktin?

Prolaktin, även känt som PRL hormon, är ett hormon som produceras i hypofysvars namn kommer från dess roll vid amningen hos däggdjur. Prolaktinnivån hos kvinnor är fundamental för att de ska kunna producera bröstmjölk. Det kan även vara svårt att bli gravid med låga prolaktinnivåer. Höga prolaktinnivåer hos män kan däremot bidra till ett sänkt testosteronvärde. Lider du dessutom av hyperprolaktinemi - den vetenskapliga termen för ökade prolaktinnivåer - löper du en större risk att utveckla gynekomasti - mer känt som mansbröst.

elevated prolactin gynecomastia

Symptom På Förhöjt Prolaktinvärde

Om du har överskottsfett runt bröstkorgen som du har svårt att bli av med, svidande bröstvårtor, svårt att gå ner i vikt, märkbart minskad könsdrift eller erektil dysfunktion, eller om du lider av någon annan åkomma som vanligen förknippas med lågt testosteron eller gravidsymptom, är detta tecken på förhöjt prolaktin.Enlåg kroppstemperatur kan även vara en orsak.Du kan ta ett prolaktinprov för att kontrollera om du har höga prolaktinnivåer men detta är inte alltid nödvändigt när symptomen är så pass uppenbara. Ömma bröstvårtor, d vitaminbrist symptom 1177 och könsdrift-relaterade problem är vanliga tecken på akromegali.

Förhöjda prolaktinnivåer kan också orsakas av en prolaktinom, en typ av hypofystumör. Tumör på hypofysen diagnostiseras vanligtvis med hjälp av MRT (magnetresonanstomografi) och, även om det är sällsynt med tumör i hypofysen, är det något att ha i åtanke om du fortsätter att lida av för högt prolaktin-symptom efter att ha följt råden i den här artikeln. Rådfråga din läkare om du är orolig för hyperprolaktinemi, hypofysadenom eller kraniofaryngiom.

Hur Det Går Att Sänka Prolaktinnivåerna

Genom att sänka dina prolaktinnivåer kommer du att höja dina testosteronnivåer och vill du känna dig mer manlig, viril och energisk är detta ett måste. Du behöver inte ens veta om dina prolaktinnivåer faktiskt har höjts - bättre är att undvika risken!

Dessutom är mycket av det du kan göra för att sänka dina prolaktinnivåer kopplat till en bättre hälsa och ökade testosteronnivåer, så det är egentligen inte en fråga om varför, utan varför inte?

Ashwagandha Kosttillskott

Ashwagandha är en indisk medicinalväxt som är känd för sin förmåga att motverka stress. Känd för att vara en adaptogen, kan ashwagandha bidra till förhöjt testosteron och forskning visar också att det kan sänka dina prolaktinnivåer ordentligt. Du kan läsa mer om Ashwagandha i vår artikel här.

Med så många sorters Ashwagandha kosttillskott som finns kan det vara svårt att veta vilka som är bäst men vi rekommenderar Banyan Botanicals Ashwagandha Pulver som är av hög kvalité och ger dig mycket värde för pengarna.

Använd Kapikacchu Pulver

Kapikacchu pulver är en tropisk legym även känd som Mucuna Pruriens. Kapikacchu kommer ursprungligen från Himalaya och har använts sen urminnes tider inom Ayurvedisk medicin, ofta för att behandla Parkinsons och för att hålla hjärnans hälsa i topp. Det är också en känd behandling för att sänka prolaktinnivåerna på grund av dess höga innehåll av ett ämne som kallas för L-dopa, som naturligt höjer kroppens dopaminnivåer.

Höj Dina Dopaminnivåer

Dopamin är en signalsubstans som produceras när du mår bra och som får dig att må bra. Ökade dopaminnivåer minskar stress och kan därför bidra till att kroppen producerar normala prolaktinnivåer. Studier visar att ökade dopaminnivåer kan leda till sänkta prolaktinnivåer hos personer som lider av hyperprolaktinemi.

Dopamin produceras naturligt när du sover eller till exempel efter sex, men nivåerna kan också höjas genom att använda kosttillskott såsom Dopa Mucuna. Vi har sammanställt den ultimata guiden till dopamin kosttillskott för att täcka det här ämnet i detalj.

Öka Ditt E-Vitamin Intag

E-vitamin har visat sig sänka prolaktinnivåerna med en häpnadsväckande 69%. E-vitamin finns i en mängd olika livsmedel, inklusive:

  • Mandlar
  • Solrosfrön och solrosolja
  • Avokado och avokado olja
  • Oliver och olivolja
  • Broccoli
  • Squash och pumpa
  • Kiwi
  • Bladgrönsaker

E-vitamin finns också som kosttillskott och även om inget kosttillskott är lika hälsosamt som att äta riktig mat är just detta väldigt bra och rekommenderas starkt.

Johannesört

Johannesört är en ört som länge har använts som ett naturligt antidepressivt medel och vid behandling av stress. Johannesört finns att köpa som kosttillskott och en del studier påstår att det kan sänka nivåerna av prolaktin.

Använd dock inte Mucuna Pruriens (Kapikacchu, L-dopa) tillsammans med johannesört då dessa två ämnen inte samverkar särskilt bra och risk för bieffekter finns.

Ta Mer B6 Vitamin

B6 vitamin (även känt som pyridoxin) har visat sig sänka prolaktinnivåerna rejält. De rikaste B6 vitamin källorna är fisk, nötlever och annan inälvsmat, potatis och andra stärkelserika grönsaker och frukter (utom citrusfrukter). Om du inte äter särskilt mycket av dessa livsmedel kan ett B6 vitamintillskott hjälpa dig.

Ät Mer Zinkrik Mat

Skaldjur som ostron, mörkt kött och fågel har alla ett högt zink-innehåll. Zink är bra för immunförsvaret men också viktigt för testosteronet och spermieproduktionen. Studier visar att zink bidrar kraftigt till att sänka prolaktinnivåerna.

Även om det går att köpa zinktillskott, är det i allmänhet bättre och roligare att få din zink från "riktig mat".

Få Tillräckligt Med Sömn

Sömn är viktigt för varje kemisk process som pågår i kroppen, inklusive

Normaliseringen av dina hormonnivåer. Helst bör du få 6-9 timmars sömn per natt. Sömnbrist har visat sig öka prolaktinnivåerna så se till att du går till sängs tidigt nog för att få den sömn du behöver, varje natt. När du redan är igång, prova ha sex också eftersom detta kommer att öka dina dopaminnivåer, höjer testosteronet, sänker prolaktinet ytterligare, och hjälper dig att sova!

Slutsats

Lägre prolaktinnivåer kommer att höja testosteronet naturligt utan att du behöver ta till testosteronhöjande läkemedel som Clomid och HCG, som ofta har oönskade biverkningar.

Även om du kan sänka dina prolaktinnivåer genom att använda mediciner såsom Gabapentin, vilket ökar dopaminet i kroppen, är det mycket sundare att försöka kontrollera prolaktinet på naturlig väg.