Jul 03

Chaga Svamp Kosttillskott: Kungen Av Svampar Som Kan Öka Din Styrka Och Uthållighet

Du kanske inte har hört talas om sprängticka, även kallad chaga svamp, men när du lär dig hur välgörande tickor kan vara kommer du säkert att vilja använda denna viktiga näringskälla. Tickor kan oftast ses som en utväxt på träd.

Svampar växer i en häpnadsväckande mängd olika varianter. Vissa är ätliga, andra giftiga, och en del är till och hallucinogena - så kallade magiska svampar.

Det finns en annan, mycket hälsosam svampvariant som har firats i århundranden för sina medicinska egenskaper. Chaga tillhör den här gruppen.Vad Är Chaga Kosttillskott?

Chaga svamp, ofta bara kallad chaga, är en utväxt på björk. Svamp på björk ser inte ut som svamp du köper i mataffären. Den är svart och ganska ful, men tillhör samma svampfamilj.

Björkticka har enligt uppgift använts inom medicinen sedan 1600-talet. Ryska texter rapporterar att chaga te användes för att behandla problem som inälvsmask, magbesvär, cancer och andra hälsobesvär. Också bekämpar chaga psoriasis.

Björksvamp har förmodligen använts före denna tid också men väldigt lite skriftlig dokumentation kan bekräfta detta. Man kan dock påstå med säkerhet att chaga sprängticka medicin har haft en lång och framgångsrik roll i kostens historia.

Svampen innehåller ett stort antal beprövade näringsämnen. Många av dessa ämnen upptäcktes genom användningen av chaga extrakt.

Sedan mitten på 1950-talet har chaga varit fokus för en rad vetenskapliga studier (vem hade kunnat ana att det fanns något som faktiskt heter "svamp vetenskap"?!) och det är genom dessa studier som man har upptäckt att sprängticka björk innehåller rikliga mängder av:

 • SOD-enzymer
 • Lanosterol
 • Inositol
 • Inotodiol
 • Ergosterol
 • Melanin
 • Betulin och betulinsyra
 • Triterpener
 • Polysackarider inklusive 29+ typer av betaglukan som stärker immunförsvaret
 • Många mineraler
 • Vitamin B2, B3, K och D2
 • Lösliga och olösliga fibrer

En imponerande lista, eller hur?

Hur kan dessa ämnen då gynna din hälsa? Vilka är fördelarna med chaga kosttillskott och chaga te? Vilka biverkningar kan chaga te orsaka? Låt oss ta en titt…

Fördelar Med Sprängticka Chaga

Skyddar Mot Stress

Stress är en nödvändig del av det moderna livet, men för mycket stress kan skada din hälsa. Stress ökar produktionen av hormonet kortisol som i större mängder kan leda till muskelnedbrytning, högt blodtryck, inflammation och en mängd andra hälsobesvär. Stress sänker också testosteron nivån i kroppen.

Chaga är en adaptogen som hjälper till att motverka effekterna av stress. I en värld där stress är ett permanent tillstånd hos många, kan något så enkelt som att byta ut ditt dagliga kaffe mot en kopp varmt sprängticka recept te vara ett sätt att förebygga stress istället för att, förr eller senare, drabbas av en stressrelaterad sjukdom.

Bekämpar Oxidativ Stress

Syre är nödvändigt för att vi ska kunna leva men det är också orsaken till åldrande och en lång rad sjukdomar. En liten andel av det syre vi andas försämras och omvandlas till ett ämne som kallas för ROS, kort för reaktiva syreradikaler. ROS orsakar skador på cellerna och även på ditt DNA, något som ofta kallas för oxidativ stress.

Superoxiddismutas (SOD-enzymer) är antioxidanter som bekämpar oxidativ stress och förebygger ROS-skador. Din kropp producerar begränsade mängder av superoxiddismutas men chaga innehåller mycket av denna viktiga substans och har ett högt ORAC värde.

Forskning tyder på att bekämpning av ROS kan leda till många fördelar - från färre rynkor och minskad risk för åldersrelaterad maculadegeneration (synnedsättning), till minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar och ett i regel längre och friskare liv. Även motverkar chaga cancer.

Ger Bättre Sömn

Sömn är en viktig del av en hälsosam livsstil - det är då kroppen varvar ner och dess dagliga reparationsprocess börjar. Men många lider av dålig eller för lite sömn och känner sig därför alltid trötta på morgonen, mentalt oskärpta, och fungerar i allmänhet inte så bra som de borde.

En av chaga teets många fördelar är att det naturligt förbättrar din sömn - till skillnad från många tunga mediciner som kan vara beroendeframkallande.

De mekanismer som gör att chaga förbättrar sömnen är oklara, men dess förmåga att hjälpa dig hantera stress är verkligen värd att ta i beaktande och det sägs dessutom att den främjar avslappning - båda viktiga faktorer för att kunna sova i lugn och ro. Glöm inte bort att en god natts sömn kan hjälpa till att höja dina testosteronnivåer också.

chaga supplement powerlifting

Ger Ökad Styrka Och Uthållighet

Användningen av chaga är mycket utbredd i Ryssland och under många år var Ryssland faktiskt en supermakt inom idrott - särskilt i styrkesporter som tyngdlyftning och styrkelyft. Chaga var Rysslands "hemliga vapen"ända fram till 1990-talet då läkaren och tillika styrkelyftaren Fred Hatfield lyckades lägga sina superstarka vantar på ett parti rysk svamp.

Strax efter att ha upptäckt kraften i chaga, lyckades Hatfield bryta världsrekord i knäböj genom att lyfta hela 461 kg så sent som vid 45 års ålder och med en kroppsvikt på endast 99 kilo.

Chaga innehåller växtsteroler som är en form av testosteron. Kombinerat med dess förmåga att minska stress, öka återhämtningsprocessen och främja sömn, är rysk svamp ett utmärkt val för hårt tränande idrottare som vill öka sin prestanda på ett naturligt sätt.

Reference: ancientbotanicals.com

Chaga Svampens Biverkningar

Efter att ha studerats i så pass stor utsträckning bör ticka svamp anses vara säkert i de allra flesta fall. Men, som med alla kostillskott, ska man vara försiktig och använda sunt förnuft när man använder chaga;

 • Det finns inte tillräckligt med information om användningen av chaga under graviditet och amning. Håll dig på den säkra sidan och undvik att använda chaga under dessa perioder.
 • Chaga kan göra så att immunsystemet blir mer aktivt. Detta kan i sin tur öka symptomen av autoimmuna sjukdomar. Om du lider av en sådan sjukdom är det bäst att undvika chaga.
 • Det finns en viss oro för att chaga kan öka risken för blödning. Använd inte chaga om du har en blödningssjukdom.
 • Chaga kan sänka blodsockernivåerna hos personer med diabetes. Var uppmärksam på tecken som tyder på att du har lågt blodsocker och kontrollera blodsockret noga om du har diabetes och samtidigt använder chaga. Dosen av dina mediciner kan behöva justeras av din läkare.
 • Chaga kan påverka blodsockernivåerna eller öka risken för blödning under och efter en operation vilket kan göra sprängticka farligt. Sluta använda sprängticka åtminstone två veckor före en planerad operation.

Chaga Källor

Såvida du inte har turen att bo nära en björkskog kommer du förmodligen inte att kunna plocka din egen chaga svamp - vars latinska namn är Inonotus Obliquus. Även om du har turen att kunna plocka den på egen hand och sen torka svamp i ugn, kan det vara jobbigt att extrahera dess viktigaste ämnen.

Lyckligtvis finns det en rad utmärkta chaga kosttillskott och källor tillgängliga som gör det mycket lättare att få tag på denna fantastiska svamp. Bland våra favoriter finns kaffe och sprängticka te, flytande extrakt och råa chaga bitar till olika sprängticka pris:

Slutsats

Läs mer om chaga i den här boken av kände författaren och nutritionisten David Wolfe. I sin bok "Chaga" presenterar Wolfe de många fördelarna med medicinala svampar som bland annat ökar kroppens immunitet, botar allergier och astma, hjälper till att bekämpa cancer, och rent generellt förbättrar kroppens vitalitet. Men stjärnan i boken är chaga - "Kungen av medicinala svampar" - som innehåller den största mängden medicinska egenskaper bland alla svamparter.


Featured Image Credit: Chaga mushrooms 2011” (CC BY 2.0) by  Charles de Mille-Isles

Product Image credits: Amazon.com