Oct 28

Gurk Meja Och Curcumin: Förbättra Din Hälsa Med Denna Super Rot

Inom folkmedicinen har gurk meja använts under många år för att bota allt från inflammation till demens sjukdomar. Gurkmejans aktiva ingrediens, curcumin, är orsaken till att denna ört har flera hälsosamma effekter. På senare år har forskningen kringgurkmeja och curcumin resulterat i över 7000 publicerade studier där ett antal intressanta fynd gjorts. Det finns inga tvivel om att gurkmeja är nyttigt och i denna artikel presenterar vi gurkmejans hälsosamma egenskaper. Vi ger er också förslag på hur ni kan maximera de goda effekterna av denna ört.gurk_meja

Naturlig Gurk meja Och Curcumin

Gurkmeja (på engelska: turmeric) är en tropisk ört som ingår i samma familj som ingefärsväxter. Gurkmeja odlas i stora delar av Asien där Kina, Indien och Java är de mest framstående producenterna. Gurkmeja rot används flitigt i det indiska köket där den bl.a. färgar olika curryrätter gula.Troligen kom gurkmejan till Europa redan på 1300-talet och idag finns flera europeiska recept med gurkmeja där man använder färsk gurkmejaeller kurkumakrydda.

Gurkmeja innehåller den aktiva ingrediensen curcumin(svenska: kurkumin) som ingår i en större grupp av ämnen som kallas curcuminoider. Curcumin utgör ca 5-6% av gurkmejans torkade vikt. Detta gör gurkmeja till den växt där den högsta halten av curcumin förekommer. Utöver gurkmeja finns curcumin även i ingefära där halten curcuminär mycket lägre.

Curcumin Som Kosttillskott

Färsk gurkmeja finns i vissa livsmedelsbutiker medan gurkmejakapslar och gurkmeja pulver säljs i diverse hälsobutiker och online. Det curcumin extraktabsorberas väldigt dåligt av kroppen om gurkmeja äts färsk. Denna dåliga biotillgänglighet beror på att curcumin metaboliseras både i tarmen och leven. Curcumin är dessutom fettlösligt vilket är ytterligare en faktor som bidrar till den dåliga biotillgängligheten.

Kosttillskott som innehåller curcumin gerstörre fysiologisk påverkan än curcumin extrakt som finns i färsk gurkmeja. Detta beror på attkosttillskotten innehåller andra typer av curcumin som kombinerats med ämnen som ökar biotillgängligheten.

Ett sätt att öka biotillgängligheten av curcumin extrakt är genom framställningsmetoden phytosome. Genom phytosome binder man curcumin extrakt till fosfolipider vilket gör det lättare för extraktet att penetrera cellväggar. Forsfolipider är viktiga byggstenar i cellmembranen och genom att binda curcumin extrakt till dessa blir biotillgängligheten 30 gånger större. Denna metod används för att framställa preparatet Meriva som har visat sig vara en mycket effektiv produkt.

Physome är ingenting man kan göra på egen hand men det finns sätt att öka biotillgängligheten utan avancerad teknologi. En kombination mellan gurkmeja och svartpeppar har visat sig öka biotillgängligheten.Detta beror på att svartpeppar innehåller piperin som hindrar tarmarna och levern från att metabolisera curcumin. I en studie såg man att ett extrakt av piperin (mycket högre koncentration än i kommersiell svart peppar) ökar biotillgängligheten med 2000 %.

Gurkmeja Dosering Och Rekommendationer

Det finns inget rekommenderat dagligt intag av curcumin men experter säger att 1 msk rågad gurkmeja ska ge effekt. Andra källor menar att den dåliga biotillgängligheten hos curcumin extrakt gör att doser mellan 8-16 gram endast har en minimal fysiologisk påverkan.

Curcumin har använts flitigt i kliniska studier och har visat sig vara säkert att äta. Rent teoretiskt kan curcumin ha en försvagande effekt på immunförsvaret och forskare är oense om vilken dos som skulle kunna orsaka detta. Dock visar en studie att doser på 12 g/dag under tre månader inte orsakade någon toxicitet.

Vad Är Gurkmeja Bra För?

Som vi tidigare diskuterat har är de fysiologiska effekterna av curcumin ett välstuderat område. Dessa effekter är så pass starka att man till och med ger gurkmeja till hästarför att öka deras välmående.Forskare har undersökt verkningseffekter på flera kroppsliga funktioner och system med varierat resultat.

Forskningen har visat lovande evidens för att intag av gurkmeja kan ha följande effekter:

  1. Gurkmeja har en effekt på testosteron, DHT och östrogen
  2. Gurkmeja minskar risken för vissa typer av cancer

1. Gurkmeja har en effekt på testosteron, DHT och östrogenIn vitro studier, och försök på råttor, har visat lovande resultat för testosteron-, DHT- och östrogennivåer.

Curcumin bidrar till att testosteronivåerna i kroppen hålls konstanta även när ämnen som vanligtvis sänker halten testosteron är närvarande. Dessutom hämmar curcumin enzymet 5-alpha reductase som omvandlar testosteron till DHT. DHT är en androgen metabolit som i män har kopplats ihop med bl.a. håravfall och prostataproblem.

Curcumin bidrar också till att kontrollera kroppens östrogennivåer. Detta är ett nytt forskningsområde och de exakta mekanismerna för hur curcumin påverkar är hittills inte helt kända. Forskning tyder på att curcumin bidrar till en minskad effekt av enzymet aromatase (omvandlar testosteron till östrogen) samt blockerar vissa cellers östrogenreceptorer.

De celler vars östrogenreceptorer påverkas av curcumin ansvarar för många av de negativa effekter som östrogen orsakar hos män. Några exempel på sådana effekter är:

 • Utvecklande av mansbröst
 • Hjärtproblematik och ökad risk för stroke
 • Diabetes
 • Viktuppgång
 • Erektionsproblem och för tidigt utlösning

2. Gurkmeja minskar risken för vissa typer av cancerI studier på människor har man sett att curcumin har en skyddande effekt mot tjocktarmscancer. Curcumin skyddar mot tjocktarmscancer genom att skydda DNA strukturer mot cancerframkallande ämnen samt genom att öka den självinducerade celldöden i cancerceller.

Studier på råttor har även visat lovande resultat på att curcumin kan ha en skyddande effekt mot prostata cancer och urinblåsecancer. Ytterligare en förklaring på hur curcumin skyddar mot cancer är att det stoppar bildandet av blodkärl i cancertumörer vilket hindrar tumören från att växa ytterligare.

Forskningen har stark evidens för att intag av gurkemeja (och därigenom curcumin) har följande effekter:

 • 1. Minskad smärta
 • 2. Minskad inflammation
 • 3. Antioxiderande effekt
 • 4. Påverkan på Alzheimers sjukdom
 • 5. Ökade nivåer av kväveoxid i blodet

1. Gurkmeja Minskar Smärta

Flertalet studier har visat att höga doser av curcumin (400-500 mg) sänkte den självrapporterade smärtan hos patienter. Patienterna i studierna led avkronisk smärta, post-operativ smärta och artrossmärta1, 2.

2. Gurkmeja Minskar Inflammation

Flest studier om curcumin har gjorts för att undersöka dess anti-inflammatoriska egenskaper. Det har visat sig att curcumin minskar inflammation på två sätt:

 1. Curcumin hämmar, både direkt och indirekt, det mitogen-aktiverade protein kinaset (MAPK). Detta protein är en viktig signalmolekyl som hjälper till att starta en inflammation.
 2. Curcumin hämmar COX-2 (cycoozygenas-2) och hindrar därför frisättningen av prostaglandiner.

Genom sina anti-inflammatoriska egenskaper kan curcumin både dämpa befintliga inflammationer och förhindra nya från att skapas. Inflammation är en bakomliggande orsak till många av Sveriges folksjukdomar. Några exempel på sjukdomar där curcumin har en bevisad effekt är: bukspottkörtelinflammation, IBS, reumatism och psoriasis.

3. Gurkmeja Är en Stark Antioxidant

Curcumins antioxidativa effekt har i studier lett till att ökade nivåerna av en radskyddande enzym, t.ex. SOD, glutathione och katalas. Dessa tre är enzymer där SOD och katalas skyddar mot fria syreradikaler medan glutathione skyddar levern mot giftiga ämnen (t.ex. arsenik).

4. Gurkmeja Kan Påverka Alzheimers Sjukdom

Curcumin hämmar proteinerna albumin och amyloider. Amyloider bidrar till att s.k. amyloida plack byggs upp i hjärnan. Förekomsten av amyolida plack kännetecknar Alzheimers sjukdom vilket gör att curcumin har en effekt mot denna sjukdom.

5. Gurkmeja Ökar Nivåerna Av Kväveoxid I Blodet

Kväveoxid är både en oxidant och en antioxidant. I blodet fungerar kväveoxid som en signalmolekyl för att sänka blodtrycket. Höga halter av kväveoxid i blodet får den glattamuskulaturen runt blodkärlen att slappna av vilket orsakar vasodilation och sänkt blodtryck. I en studie utförd på friska personer i medelåldern fick deltagarna äta 80mg curcumin varje dag under 4 veckor. Detta ökade mängden kväveoxid i blodet vilket är en indikator på förbättrad kardiovaskulär status.

Gurkmeja Biverkningar

För friska personer är de biverkningar som gurkmeja kan orsaka är inte bestående och försvinner när man slutar äta gurkmeja. Några exempel på sådana biverkningar är gasig mage och gulfärgad avföring. Gurkmeja kan orsaka problem för gravida kvinnor eller de som har gallstensproblem. Därför rekommenderar vi dessa personer att undvika stora doser eller avstå totalt.

Vissa källor rapporterar att gurkmeja möjligtvis kan ha en blodförtunnande effekt. Personer som äter mediciner med liknande effekt bör därför rådfråga en läkare innan de äter stora mänger gurkmeja eller tillskott med curcumin.

Studier har också visat curcumin kan minska tarmarnas absorbering av järn. Detta sker endast om man äter låga mängder järn och höga mängder curcumin vilket gör denna effekt ganska ovanlig.

Gurkmeja Recept

Att odla gurkmeja är möjligt i Sverige och det finns bra råd att hitta runt om på internet. För oss som inte föddes med gröna fingrar finns det även flera recept där gurkmeja förhöjer både smaken och färgen. För dig som inte är van att hantera gurkmeja rekommenderar vi att du använder handskar då gurkmejans gula pigment är otroligt svårt att tvätta bort.

Hälsoprofilen Sanna EhdinAnandala är en känd förespråkare för gurkmejans hälsosamma egenskaper. Vi ger dig därför hennes recept på guldmjölk som passar bra i förkylningstider eller när du känner för att slappna av.

​Guldmjölk
Ingredienser:

Tillagning:

Guldpasta:
• 0,5 dl gurkmeja
• 1 msk torkad ingefära
• 2 dl vatten

Guldpasta:
Koka upp blandningen på medelhögvärme tills det formas till en pasta. Ställ åt sidan och låt svalna.

Guldmjölk
• 3 dl cashewmjöl eller annan nötmjölk
• 1 tsk guldpasta (se recept ovan)
• 1 tsk flytande honung (rå)
• 1 krm vanljpulver
• 1 krm kanel

Guldmjölk:
Värm upp mjölken på låg värme. Vispa I en tesked guldpasta tillsammans med kryddorna.

Sammanfattning

I växtriket är gurkmeja är den växt som innehåller högst andel curcumin. Förutom att ge gurkmejan sin starka färg är curcumin mycket nyttig för oss. Gurkmeja kan minska smärta och inflammation samtidigt som den påverkar mäns testosteronhalt och skyddar mot cancer. Alla dessa hälsosamma effekter kan du ta del av med en ytterst liten risk för biverkningar.